Lumbaal punctie
Wat is het ?
Bij een lumbaal punctie wordt wat van het hersenvocht, het vocht dat om de hersenen en het ruggenmerg zit, afgenomen. Dit wordt gedaan door middel van een dunne holle naald.
Bij sommige ziekten verandert het vocht van samenstelling. Ook de druk van het vocht vertelt soms iets over een bepaalde ziekte.
Het kan op die manier de arts helpen bij het stellen van een diagnose bij bepaalde ziekten, met name bij meningitis, subarachnoïdale bloedingen, MS, ziekte van Lyme en andere aandoeningen van het zenuwstelsel.
Onderzoek
Voor het verrichten van een lumbale punctie kan de patiënt liggen op de zij of zitten met de armen op de knieën gesteund.
Er wordt geprikt in de lage rug, tussen de 3de en 4de of tussen de 4de en 5de lendenwervel. Daar bevindt zich in het wervelkanaal geen ruggenmerg zodat dit ook niet aangeprikt kan worden.
Na het afnemen van het hersenvocht, moet de patiënt liefst nog kort wat blijven liggen, om te voorkomen dat hoofdpijn optreedt. Langdurig blijven liggen wordt echter niet meer als zinvol gezien.