CT-scan
Wat is het?
Computertomografie (meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een tomografische onderzoeksmethode van het menselijk lichaam.
Het onderzochte lichaamsdeel wordt de gebruikte röntgenstraling vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gesneden waardoor een gedetailleerd beeld van het lichaamsdeel wordt gemaakt.
In de neurologie is een CT van de hersenen een veelgebruikt onderzoek, vnl in acute setting gezien de vlotte toegankelijkheid en de informatie die het onderzoek op korte termijn kan verschaffen.
Voordelen & nadelen
Het grote voordeel is de uitstekende visualisering van allerlei afwijkingen, niet alleen van bot maar ook in allerlei weefsels.
Nadelen zijn de sterkere stralingsbelasting ten opzichte van conventionele röntgenfoto's (één röntgen-CT-scan is ruwweg het equivalent van 200 röntgenfoto's). Een conventionele RX wordt in de neurologie echter nog slechts zelden gebruikt.
Verschil met MRI
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren.
De MRI-scan gebruikt hiervoor een sterk magnetisch veld.
Een MRI geeft het mooiste detail van de hersenen en het ruggenmerg, maar duurt langer, is minder direct beschikbaar (op spoed heeft CT de voorkeur) en is duurder.