19 dec '18

Eerste Parkinsonpatiƫnt behandeld met DBS in AZ Groeninge

DBS (Deep Brain Stimulation) is een techniek van neuromodulatie die gebruikt wordt om bepaalde aandoeningen zoals ziekte van Parkinson, essentiële tremor, depressie of OCD (obsessief compulsieve aandoening) te behandelen. 

Daarbij worden door middel van stereotaxie (een neurochirurgische techniek waarbij men adhv een specifiek 3D coördinatenstelsel een exacte positie in de hersenen kan bepalen) 1 of meerdere elektrodes geplaatst in de hersenen. De plaats is afhankelijk van het type aandoening dat men wil behandelen. 

Deze elektrodes worden dan aangestuurd door een stimulator, die onderhuids geïmplanteerd wordt, vaak onder het sleutelbeen.

Ziekte van Parkinson is op heden de meest frequente behandelde aandoening met DBS. Niet alle patiënten met ziekte van Parkinson komen hiervoor in aanmerking, de techniek wordt vooral overwogen bij patiënten die al een zekere ziekteduur hebben, eerder jong zijn en nog in goede mentale gezondheid verkeren, en die nog reageren op het effect van levodopa. Er gaat een proefweek vooraf aan de mogelijke behandeling.

Vrijdag 14 december ging de eerste DBS implantatie in AZ Groeninge door, dit bij een Parkinson patiënt.

De ingreep werd uitgevoerd door neurochirurg Dr. Jeroen Ceuppens, die hierbij werd bijgestaan door Prof. Dr. Tom Theys en Prof. Dr. Bart Nuttin van UZ Leuven, die reeds vele jaren ervaring hebben met DBS. 

De ingreep verliep volgens planning en patiënt herstelt ondertussen goed. 

Deze eerste ingreep is de start van een nieuw hoofdstuk in de zorg die aangeboden wordt vanuit de dienst neurologie en neurochirurgie, waarbij de indicatie tot DBS zich vooral stelt bij patiënten met ziekte van Parkinson en met essentiële tremor. 


Terug naar overzicht